ЗЛАТНА РОЗА – 33 ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ИГРАЛЕН ФИЛМ

ИЗЛОЖБА НА БЪЛГАРСКИ ФИЛМОВИ ПЛАКАТИ

Тази година организаторите на фестивала са подготвили две изключително любопитни изложби.

plakati

В залите на градската художествена галерия “Борис Георгиев” ще бъде подредена изложбата АВТОРИ И ПЛАКАТИ – 100 години българско кино“, която представя в една широка информационна палитра плакати към 100 български филма и техните автори с кратък биографичен текст.

 

В експозицията са включени български филмови плакати, между които тези за филмите “Осъдени души“, “Дами канят“, “Бон шанс, инспекторе“, “Любимец 13“, “Матриархат“, “Горе на черешата“ и др.

 

Сред авторите на плакатите са художниците Александър Поплилов, Христо Алексиев, Александър Сертев, Ралица Станоева, Божидар Йонов, Александър Балкански, Вени Кантарджиева, Сиемон Кръстев и др.

 

Времевата рамка на експозицията обхваща периода от началото на 30-те до края на XX век – десетилетия, наситени с филмови премиери, обичани и популярни филми.

 

Откриване:

2 октомври 2015 година, Градска художествена галерия

 

 

Втората изложба “100 ГОДИНИ БЪЛГАРСКО КИНО“ вече бе показвана пред публиката в Стара Загора, по време на Варна фото фест, в Народното събрание, Нов български университет и зала “Средец” на Министерство на културата в София. Тя е създадена отново във връзка с юбилея на българското кино и показва малко познати моменти от снимачните площадки на класически български филми. Документалният й характер ще върне зрителите години назад, ще ги срещне с любими актьори, оператори, режисьори.

100_godini_bylgarsko_kino

Благодарение на острото око на фотографите, работили като част от продукциите и внимателната грижа на Българската национална филмотека, до нас са достигнали интересни снимки, част от които ползвани за реклама от българска кинематография (до 90-те години на миналия век), а днес са ценен архив и мил спомен.

 

Откриване:

5 октомври 2015 година, Фестивален и конгресен център